TURGUT PURA VAKFI

Turgut Pura Vakfı 1981 yılında Güngör Pura tarafından, resim ve heykel sanatçısı Turgut Pura’nın 1979’da ölümünden sonra kurulmuş bir SANAT vakfıdır.  Vakfın Tescil Tarihi ise 24 Haziran 1986 dır.

Vakfın ilk kurucuları Güngör Pura, Turgay Gönenç, Orhan Kartal, Özdemir Hazar,  İlhan Bengisu, Güzin Dündar, Yıldız Şima dır.
İlk başkanı Güngör Pura, bu yıla dek olan başkanlar ise sırasıyla Güzin Dündar, Münüre Oğuz, Neval Kafesçioğlu ve Naim Ergin’dir.
2011 yılı yönetim kurulu üyeleri Naim Ergin başkanlığında Mehtap Özbek, Sırrı Özbek, Şahnur Tura, Nilgün Erbil ve Zübeyde Ergin’dir.

Vakfın kuruluş amacı İzmir Resim ve Heykel Müzesi’nin kuruluşunda büyük emeği geçen heykeltıraş Turgut Pura’nın anısını yaşatmakla beraber resim, heykel ve seramik dallarında sanatçılar yetiştirmektir. Ayrıca güzel sanatlara hazırlık kursları ile sanatçı adaylarının profesyonel sanat hayatlarına geçiş sürecinde yardımcı olarak gençlerimizi yönlendirmektedir.

Plastik sanatları yaygınlaştırmak ve sanatçıları desteklemek için Turgut Pura Vakfı 30 yıldır düzenlediği resim ve heykel yarışmalarıyla sanat dünyamıza çok büyük ve önemli katkıda bulunmaktadır. Vakfımızın düzenlediği yarışmalarda ödül alan sanatçılarımızın bir çoğu şu an gerek akademik alanda gerekse dünya çapında isimlerini duyurmuşlardır. Vakfın internet ortamına girmesiyle birlikte yerel bir yarışmadan çıkıp uluslar arası bir yarışma statüsüne yavaş yavaş adım atması hedefine biraz daha yaklaştığı görülmektedir. Bu yıl Paris ve Tahran’dan yarışma için eser teslim alınmıştır.

Vakıflar Bölge Müdürlüğünden aldığımız bilgilere göre Türkiye’de düzenli olarak resim ve heykel yarışması düzenleyen tek sanat vakfı Turgut Pura Vakfı’dır.

Vakıf binasındaki resim ve heykel atölyelerinde çalışmalarını sürdüren öğrencilerimizin yıl içinde meydana getirdikleri eserler hocalarımızın insiyatifinde karma bir atölye sergisi olarak sergilenmektedir.

Vakıf eğitmenlerimiz resim dalında Hamdi Gökova, heykel – seramik dalında Zübeyde Ergin, güzel sanatlara hazırlık desen kursu dalında Evren Ergin eğitim vermektedir.

Vakıf BŞK
Naim ERGİN